måndag 22 juni 2009

DVD: The Prodigy

DVD: THE PRODIGY (Njutafilms)

Det kom ett mail från Malmö Stadsbibliotek. En bok skulle lämnas tillbaka inom två dagar. Jaha. Och var fan hade jag lagt den? Jag letade och letade, och till slut hittade jag den. Men inte nog med det: under boken låg THE PRODIGY, som Njutafilms släppte i våras. Jag hade länge undrat vart mitt ex tog vägen. Jag minns att jag packade upp det, varpå det genast försvann. Men där låg minsann filmen, och jag passade genast på att se den.
THE PRODIGY (med tillägget "UNRATED" på omslaget) har ingenting med poporkestern med samma namn att göra. Detta är en låg-lågbudget-actionsnurra från independentfolk. När det gäller independent, lågbudget och action vet man sällan vad man kan förvänta sig. Jättar som Sony kan ju också få ur sig lågbudgetaction för runt en miljon dollar, men då är det oftast rutinerade proffs framför och bakom kameran. Action gjord för ett par hundra tusen eller mindre har en tendens att se lite taffligt ut. Till skillnad från skräck, kräver action oftast lite resurser. Och nej, jag tillhör de få som inte gillar Robert Rodriguez' EL MARIACHI. DESPERADO är fantastisk, men debutverket saknar tyngd.
Jag har ingen aning om vad THE PRODIGY, som är från 2005, hade i budget, men jag utgår från att det var en relativt minimal summa, och filmen ser ut att vara skjuten digitalt. Men! Filmen är ett perfekt exempel på att det går att göra riktigt fet action för en liten penning, bara man är begåvad nog.
Filmen handlar om en hitman som med sitt gangster-
gäng ska göra en knarkaffär med ett annat gäng. Uppgörelsen spårar ur. Inte nog med det - mitt under den våldsamma eldstriden som uppstår, dyker plötsligt en viss "Rains" upp. Denne maskerade man är en mytomspunnen lönnmördare som ingen har sett, därav smeknamnet "Claude Rains" - skådespelaren som var den osynlige mannen på 1930-talet. Och ja, visst låter det som ICHI THE KILLER. Rains går loss och köttar och slaktar, men vår hitman till hjälte lyckas till slut dränka honom i ett badkar. Eller lyckas han med det? Nej, tydligen inte - för inom kort är Rains tillbaka, och han verkar vara ute efter hitmannen.
THE PRODIGYs första minuter är lite trevande. En massa rätt osympatiska rollfigurer som gafflar utan att jag kopplar vad det är som försiggår. Men så plötsligt brakar alltså den första actionscenen igång, och den är minst sagt imponerande. Inga avancerade stunts och liknande, men väl en jävla massa eldkraft. Bra filmat, bra, snabba klipp, det är intensivt, superbrutalt och det varar länge. Så här skickliga actionscener ser man aldrig annars i den här typen av independentfilmer. Och övriga action- och våldsinslag håller samma klass.
Däremot haltar det en aning så fort det inte är action. Något som, till skillnad från fetaction, är vanligt i den här typen av independentfilm. En del av skådisarna är bra eller åtminstone helt okej, däribland huvudpersonen, medan några andra är mindre bra. Och filmmakarna verkar inte riktigt veta hur de ska filma dialogscener så att även de blir intressanta att titta på. Nej, dessa scener är inte direkt dåligt gjorda, men de är väldigt rudimentära jämfört röjarscenerna.
Jag känner mig lite osäker inför betygsättningen här. Någonstans vill jag gärna sätta en fyra. THE PRODIGY är en häftig film. Men samtidigt är den ibland lite för valhänt för att få ett så högt betyg. Så, tja, jag får nog nöja mig med att ställa fram tre syndiga dvärgar.


Tillägg ett par timmar senare: nu läste jag på IMDb att THE PRODIGY är skjuten på Super-16, vilket inte låter helt otroligt, men vissa klipp är så "skarpa" att jag kunde svära på att de var DV. Men vad som låter fullkomligt otroligt, är att budgeten uppskattas till $3200000. Det är ungefär vad en normalbudgeterad svensk biofilm kostar och mer än många "större" amerikanska direkt-på-DVD-filmer har i budget. Kan detta verkligen stämma? Jag menar, här finns inga namnkunniga skådisar och den är inte filmad på 35mm, vilket annars slukar pengar. Vart gick stålarna?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar