onsdag 17 juni 2009

DVD: Postal

DVD: POSTAL (Eventity Entertainment)

Vad hände egentligen med Uwe Bolls unika planer för USA-premiären på POSTAL? Ni minns kanske att han dök upp i små videosnuttar på YouTube och pratade om att låta filmen ha premiär samma datum som INDIANA JONES OCH KRISTALLDÖDSKALLENS RIKE, eftersom igen annan vågar låta en film gå upp då - vilket garanterar Boll en andra plats på biotoppen. En ganska smart idé, faktiskt. Men genomfördes den? Boll pratade även något om att han lovade att sluta göra film om han misslyckades med vad-det-nu-var. Eftersom han gör film än, så gick det av allt att döma vägen.
Orsaken till att Uwe Boll är 2000-talets mest hatade regissör, beror nog mest på att han har utsetts till detta och folk har bestämt sig för att hata honom. På samma sätt som PLAN 9 FROM OUTER SPACE utsätts till världens sämsta film. Men han är ju inte sämst. Hans filmer är inte speciellt bra, många är direkt usla, men det finns ju hundratals, om inte tusentals regissörer och filmer som är sämre just nu. Däremot kan jag tänka mig att många retar sig på hans attityd och tillvägagångssätt. Han har ett rätt smart sätt att finansiera sina filmer på, vilket en kvinna från tyska filminstitutet förklarade för mig förra året, även om jag just nu inte minns detaljerna. Men Boll lär vara lurig vad gäller pengar. Hans filmer är sällan direkta billighetsproduktioner, och han har fina dealar med distribu-
törer som Fox, vilket säkert sticker många i ögonen. Jag pratade med en rumänsk kille som jobbade på inspelningen av BLOODRAYNE, och han förklarade hur Boll fick så många stjärnor till filmen - vilket samtidigt förklarar dess förvirring: under inspelningen höll Boll hela tiden på att fixa nya namn. "Vi kan få Udo Kier i två dagar - vi måste skapa en roll och några scener åt honom!" och så vidare. Min gode vän och kollega Jan Lumholdt intervjuade en gång Boll, något Jan kommenterade med "Om inget annat har han ett roligt namn!". Och det har han ju.
Här har vi så POSTAL på svensk DVD. Flera vänner och bekanta har tidigare bedyrat att den är jävligt kul och inte som Bolls andra filmer. Filmen är baserad på ett datorspel jag aldrig spelat, men för några år sedan stormade det rejält om spelet i svensk press, på grund av dess våldsamhet. Jag har ingen aning om vad spelet POSTAL handlar om, men om det är som den här filmen, kan det ju vara, typ, världens bästa spel.
...För POSTAL är något av det mest vansinniga jag sett! Bolls skräckfilm SLAKTAREN (som jag recenserade och slaktade förra året) spelades in utan manus, ett faktum skådespelaren Michael Paré intygade. Om det fanns ett manus till POSTAL, vilket jag antar att det gjorde, undrar jag hur i helvete det såg ut!
Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva filmen; var jag ska börja. Det handlar om en kille kallad Dude (Zack Ward) som bor i en husvagn och är gift med världens fetaste kvinna. Han kommer på kvinnan med att göka med trailer trash-grannen, och lämnar henne. Han uppsöker sin farbror Dave, som går omkring naken (full frontal) och sitter och bajsar under en dialogscen. Dave är ledare för en märklig sekt, där alla medlemmar är sexiga bikinibrudar. Av någon anledning får Dave och Dude för sig att de ska stjäla en sändning oerhört populära och värdefulla, kukformade dockor.
Dessa dockor finns på det nyöppnade nöjesfältet Little Germany, och kyss Karlsson om detta inte är det bisarraste man kan se på DVD just nu! Stället ser ut som en tysk kliché-by där all personal bär lederhosen. Attraktionerna heter saker som "Concentration camp" och "Hasselhoff's". Grundaren av Little Germany intervjuas av TV, och grundaren är Uwe Boll själv - som Uwe Boll! Han sitter iförd full tyrolermundering och hävdar att alla hans filmer finansierats med nazisternas guld, och nu har han även startat nöjesfältet för stålarna. Han säger att han blir kåt när han tittar ut över publiken och ser alla små barn!
Dude och kompani har klätt ut sig till nazister (Hitlermustasch och swaztika-armbindel) för att infiltrera stället. Problemet är bara att Osama Bin Ladin och hans talibanarmé också är ute efter dockorna och anfaller. Bin Ladin är polare med George W Bush. POSTAL-spelets grundare dyker upp, attackerar Boll och skriker "Vad har du gjort med mitt spel?". Krig utbryter. Verne Troyer blir nerstoppad i en resväska. Boll blir skjuten i skrevet och dör med orden "I hate video games!".
Därefter blir det ännu konstigare.
Uwe Boll har uppen-
barligen försökt göra världens mest politiskt inkorrekta film. På sätt och vis har han lyckats, jag kan tänka mig att en hel del (visa inte filmen för dina föräldrar!) blir upprörda över allt våld (hundratals dör, kvinnor och barn mejas ner så att blodet sprutar), rasism, sex, naket, bajs, grovt språk, hädelse och annat smått och gott - som handikappade och spdbarn i barnvagn som råkar illa ut.
Men samtidigt är det ju så uppenbart att det här bara är gjort för att provocera på ett busigt sätt, att ingenting är på allvar. Boll går för långt på precis alla plan. Det går liksom inte att jämföra med till exempel filmer som är förtäckt propaganda för den kristna högern, vilket dyker upp då och då och känns äcklande på riktigt. POSTAL påminner mer som en Troma-film, fast med högre budget, bättre foto, bättre production values, bättre effekter och en del kända skådisar.
Och vet ni vad? Det här är inte bara Uwe Bolls bästa film. Det här är en jävligt rolig film! Vågar jag erkänna det? Såklart jag vågar! Jag skrattade högt åt orgierna i brutalvåldsam idioti och allt annat än subtil satir. Och det borde du också göra.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar