fredag 26 juni 2009

Bio: Transformers: De besegrades hämnd

Den första TRANSFORMERS-filmen tyckte jag var överraskande bra. Och kul. Jag kan inte påstå att jag kommer ihåg vad den handlade om, men underhållande var det. Och när jag såg den visste jag egentligen inte någonting alls om vad Transformers är, mer än leksaker, serietidningar och tecknade filmer. Jag är ju för gammal för förvandlingsrobotarna. Jag köpte ibland Transformers i julklapp och födelsedagspresent till min kusin, som är född i början av 80-talet, men jag tog aldrig reda på vad grejen gick ut på. Optimus Prime, vem är det? Men jag märker att de av mina kompisar som är mycket yngre än jag - de är förvisso inte så många - har en helt annan relation till Transformers och blir väldigt nostalgiska. Något som märktes när Fantastisk Filmfestival för två år sedan visade den tecknade långfilmen från 80-talet. Jag och min polare jag såg den med, var nästan dubbelt så gamla som resten av publiken, och vi begrep halvsju. Men vi skrattade hela tiden åt denna fullkomligt osebara film.

Men Michael Bays live action-film uppskattade jag alltså. Det kan jag dock inte säga om den här uppföljaren, som jag redan glömt vad den handlade om. Jag glömde faktiskt bort handlingen medan jag tittade. Men det är något om att unge hjälten Shia LaBoeuf ska börja på college och lämnar flickvännen Megan Fox hemma, och hans morsa får i sig kakor med hasch i och flippar ut på campus, och plötsligt visar det sig att köksutrustningen är robotar. Och så kommer det en massa onda robotar och Optimus Prime och de snälla robotarna behöver LaBoeuf igen, och de letar upp John Turturro och så far de till Egypten, och det blir ett stort krig mellan amerikanska soldater och robotar.

Vilka är de besegrade som hämnas? Originaltiteln är REVENGE OF THE FALLEN. The Fallen är namnet på den onda roboten. I den svenska texten heter han "Fallen". Alltså borde filmen heta FALLENS HÄMND på svenska. Men icke.

Två och en halv timme varar filmen och den slutar aldrig. Första halvtimmen är helt okej, och det förekommer en del hyfsat lyckade humorinslag. Därefter blir det bara jobbigt. Och liksom i den första filmen, har jag lite svårt att se vad som försiggår när robotarna förvandlas och slåss. Det är lite för mycket detaljer och ser bara rörigt ut.

Megan Fox har prytt en massa tidningar de senaste månaderna. Hon anses ju vara en fox. Fast jag tycker att det är lite för mycket porrstjärna över hennes look. Lite billig.

Leta upp och se om de gamla fina ROBOT JOX, ROBOT WARS och CRASH AND BURN istället om du vill ha lite jätterobotaction.

Hmm. Kort recension för att vara skriven av mig. Men jag kommer allvarligt talat inte på något mer att skriva om TRANSFORMERS 2. 

(Biopremiär 24/6)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar