onsdag 17 juni 2009

Bio: Snuten i varuhuset

Paul Blart (Kevin James) försöker utbilda sig till polis, vilket inte går så bra. Däremot är han en överdrivet ansvarsfull säkerhetsvakt på ett köpcentrum (och inget varuhus) sedan tio år tillbaka. Han är även kraftigt överviktig. Men Blart är en väldigt sympatisk man, som bor ensam med sin dotter (en redig knuda hon med) och eventuellt även med sin rätt kraftiga morsa; hon är i alla fall alltid med i scenerna från Blarts hem.
Blart vill inget annat än finna kärleken och blir ibland lite ledsen över att han är så ensam och misslyckad. Men så träffar han Amy, som precis börjat jobba i gallerian och han gör tafatta försök att uppvakta henne, vilket går åt pipan när han råkar bli full och jobbig.
Dagen efter denna tabbe, intar en grupp rånare galerian, slänger ut kunderna och håller en grupp anställda - bland dem Amy - som gisslan. Efrersom Blart spelar Guitar Hero ("Detroit Rock City") i en spelhall, missar han vad som sker, och blir ensam kämpe på insidan i en variant av DIE HARD.
SNUTEN I VARUSET, eller PAUL BLART, MALL COP som den heter i original, blev en surprise hit i USA och spelade in en massa pengar, och detta förklarar väl varför den går upp på bio i Sverige. För till mångt och mycket känns det här som en direkt-på-DVD-komedi. En massa andra, betydligt roligare bioproduktioner släpps enbart på DVD i Sverige. För problemet med SNUTEN är att den inte är speciellt rolig. Den är totalt harmlös och snäll, precis hela familjen, från minstingen till gammelfarmor, kan se denna snälla, uddlösa komedi utan att ta anstöt. Och det är väl vad som är meningen.
Som jag nämnde ovan är Paul Blart väldigt sympatisk, och det är ju trevligt. En majoritet av filmens skämt går ut på att han är tjock; lyteskomik är en underskattad konstform, men det blir lite enformigt. Scenen där han råkar bli full och flippar ut är inte rolig alls. Å andra sidan finns här dock ett par scener som är lite småkul, och filmen är inte tråkig. Det gymnastiska rånargänget verkar inspirerat av det där våghalsiga franska gänget som skuttade omkring i, ja, vad hette den, DISTRIKT 13, var det så? Men det ser alltid fånigt ut med hårda, vuxna människor på skateboard och BMX-cyklar. Även skurkarna är ganska snälla, få av dem är beväpnade och de gör inga större försök att försöka ta kål på Blart.
Filmen hade blivit betydligt roligare om den smällfete, klotrunde svarte killen som jobbar i en av butikerna hade varit hjälten! Och det hade varit kul att se en seriös DIE HARD-film som utspelar sig på en galleria som skjuts och sprängs i småbitar!
När jag tänker efter, är trailern till UNDER BELÄGRING roligare än SNUTEN I VARUHUSET. "...But they forgot ... the cook!".
Filmen pressvisades på Filmstaden Entré, och när jag gick in på Entré, som alltså är en nybyggd, flott galleria, noterade jag några säkerhetsvakter på olika våningar som kommunicerade med walkie talkies och verkade följa efter ett par tonårskillar. "Fy fan, vilket visset jobb," tänkte jag. Det tycker jag även om de vakter som ibland ses gå runt på Malmö Stadsbibliotek (?!) med bister min.


(Biopremiär 20/6)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar