torsdag 11 juni 2009

Bio: Baksmällan

Jag hade väldigt höga förväntningar på BAKSMÄLLAN. Bara en sådan sak som att Roger Ebert gav filmen tre och en halv stjärna av fyra möjliga - till en tramsig vulgokomedi! Ebert hävdade att nästan precis allting är roligt i filmen. Hur ofta tycker gamla, etablerade kritiker sådant om filmer riktade till ungdomar utan större krav än att få se roligt trams?
BAKSMÄLLAN pressvisades inte i Malmö, så jag gick på den ordinarie premiären. Jag bänkade mig i Filmstadens salong ett, som alldeles nyss försetts med nya fåtöljer, vilket gjort att salongen nu håller samma klass som nybyggda, flotta Filmstaden Entré. Det var förvånansvärt folktomt i salongen. Känner kidsen inte till den här filmen? Eller tror de att de är en nyrelease av Jörn Donners BAKSMÄLLA?
Till skillnad från så många liknande filmer, handlar BAKSMÄLLAN om vuxna män på åtminstone en bit över 30 om inte mer, och de har sambo, fru och barn. Vilket inte innebär att killarna är mindre grabbiga. Jag vet ju hur det är, jag är sådan själv. Jag har en tendens att känna mig rätt obekväm när jag hamnar med jämnåriga som uppför sig som ansvarstagande, medelålders svenskar år 1962. Å andra sidan har jag väldigt svårt för folk som är barnsliga och omogna på riktigt.
I vilket fall: Doug (Justin Bartha) ska gifta sig (med ett riktigt kalaskex) och hans två bästa polare läraren Phil (Bradley Cooper) och tandläkaren Stu (Ed Helms) ska ta honom med till Las Vegas för ett dygns festande. Med på trippen är också en viss Alan (Zach Galifianakis); en sådan där typisk illa klädd, tjock och skäggig snubbe som är så konstig att han egentligen inte borde ingå i de här killarnas umgänge - men han är förstås viktig för storyn. Han är BAKSMÄLLANs Stiffler.
Väl på plats i Vegas installerar de sig på Caesar's Palace och äntrar en gigantisk svit de hyrt. De gratulerar Doug till giftermålet, skålar... ...Och så är det klipp till nästa dag. De vaknar upp i sviten, som ser ut som ett slagfält, komplett med rykande möbler, frigående höns och en tiger i badrummet. Och de minns absolut ingenting av vad som hände under den vilda natten. Vad värre är: Doug är försvunnen! Så - nu måste de tre killarna pussla ihop nattens äventyr med hjälp av de få ledtrådar som finns, bland annat har Phil ett sjukhusarmband på sig, så han måste hunnit med att vara inlagd en stund. En doktor på sjukhuset hittar spår av en drog i killarnas blod. Men vem drogade dem? Hur kommer det sig att alla blev drogade samtidigt? Varför jagas de av beväpnade asiater? Varför äger de plötsligt en polisbil? Var kom tigern ifrån? Och vem är mor till bebisen de hittade i en garderob i sviten när de vaknade upp?
BAKSMÄLLAN är 2009 år roligaste film. Faktiskt! Ja, det här är alldeles enastående kul. Vulgokomedi som bäst! I LOVE YOU, MAN fegade ju lite på vulgo- och tramsfronten och försökte sig dessutom på att vara lite djupare och ha ett litet budskap och sådan skit. Sådant fjant hittar man inte i BAKSMÄLLAN - här är det plattan i matten från början till slut (ja, slutet, under eftertexterna, är egentligen värst). Filmen går faktiskt betydligt längre än väntat vad gäller grova skämt och idioti. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det här, vad jag kan ta upp, om jag vågar beskriva några enskilda scener utan att förstöra filmen.
Heather Graham dyker upp som munter prosti-
tuerad, vilket är kul; det var ju längesedan man såg henne. Och minsann om inte Mike Tyson är med - och skådespelar! Tittar man noga får man även se Wayne Newton, faktiskt, pluspoäng till de som upptäcker honom. Vad mer? Ja, det är en fruktansvärd massa mer. Jag gillade speciellt den lille ettrige, nakne kinsesen. Det enda jag inte riktig köpte var en scen där två poliser låter barn testa elpistoler, eftersom det går lite för långt - något sådant skulle aldrig inträffa i verkligheten, och BAKSMÄLLAN utspelar sig trots allt i någon sorts verklighet. Det måste finnas en gräns för överdrifter.
Faktum är att jag känner för att ge BAKSMÄLLAN en femma i betyg. Men jag tvekar. Jag vet inte om jag vågar. Kanske måste jag se om den. För ibland är det ju så att en del komedier inte är så kul som man minns dem när man ser om dem på DVD. Jag tyckte inte BORAT var lika fantastisk andra gången. Å andra sidan blir vissa andra komedier, som ROAD TRIP och framför allt sorgligt underskattade EURO TRIP bara roligare och roligare - det är skandal att den lille ungen som spelar Heinrich i EURO TRIP inte fick en Oscar!
Innan BAKSMÄLLAN visades förresten en trailer för JOHAN FALK - GRUPPEN FÖR SÄRSKILDA INSATSER. Den ser inte så lovande ut. Varför ska svensk "action" alltid se så platt, billigt och valhänt ut?


(Biopremiär 10/6)

1 kommentarer:

Johnny Månsson sa...

Håller helt med dig här Pidde och snudd på en femma..-)

Skicka en kommentar