fredag 29 maj 2009

Konst: Sonic Youth Etc. Sensational Fix

Nu blir det finkultur här i TOPPRAFFEL!, eftersom jag minsann varit på konstutställning. Ikväll har Malmö Konsthall vernissage för utställningen "Sonic Youth Etc. Sensational Fix", som har planerats i två år, och som tidigare har visats i tre andra städer ute i världen - Sonic Youth själva hävdade att Malmö Konsthall dock är den tjusigaste och ljusaste lokalen hittills, samt att de har bäst kafé hittills under 2009. Jag kan väl inte påstå att att är fan av Sonic Youth, ärligt talat har jag knappt lyssnat på dem. Jag kommer mest att tänka på Robert Gustafsson när jag hör namnet Thurston Moore. I vilket fall, på denna överraskande stora utställning har medlemmarna i bandet ställt ut bilder, tavlor, installationer och konstiga prylar av dem själva och av deras vänner och bekanta. En del är tydligen rätt berömda, men jag ska inte ljuga och låtsas att jag har koll på arty farty-svängen. Men en hel del objekt på utställningen är rätt kul. En hel del annat är mest pretentiöst. Installationer är alltid pretentiöst, liksom videokonst. Nåja, här är en del bilder från presstillställningen i förmiddags (klicka på bilderna för att förstora). Den följdes för övrigt av en god lunch bestående av anka. Tyvärr serverades bara lättöl till. Jag vägrar betala sextio spänn för ett glas vin, något som inte hindrade Rock-Ola från att köpa två glas. HURVAMORDEN-regissören Jan Hemmel var även han på plats. Förra gången jag träffade honom blev han otroligt glad och smickrad när jag berömde SKÅNSKA MORD.

Minsann om det inte fanns vad som på håll såg ut som serieinspirerade tavlor. Jaaa... Jag vet inte riktigt. Jag borde väl klurat ut en smart bildtext, men jag kommer inte på något. En vägg med elgitarrer. Det är vad det är. Det var faktiskt överraskande skönt att gå på vinylskivor. Men vem fan vill ha skivsamlingen på golvet? En del fotografier tyckte jag var bra och coola på riktigt. Som de här. Vi diskuterade vem Thurston är mest lik: Kevin Bacon eller Mickey Rourkes snälle bror? Fast här ser han mest ut som Johan Glans i peruk. Kvällen innan presskonferensen hade de spelat i Hässleholm - en ort Thurston uttalade som "Hasselhoff". Så här kan det bli när man beskär en bild för att få bort en glad dansk som vill posera tillsammans med Kim Gordon. Resultatet ser ut som semesterbilderna min farmor tog. Motivet i ena hörnet av bilden. Men bakgrunden är ju fin. Till slut försvann danskarna. Oj, vad många danskar det var på plats! En dansk tjej var förresten skitsnygg. Men varför i helvete måste alla kulturbrudar klä sig så fånigt? Jag menar, svarta tajts, färgglada gympaskor, konstig kjol utanpå, sjal och hår färgat i onaturliga färger. Det såg ut som en parodi när de anlände medan jag stod utanför konsthallen och väntade på att de skule öppna!

Sonic Youth varken spelade eller sjöng på presskonferensen. Däremot hade de smällt upp ett tält med instrument, där man fick gå in och spela och ha sig. Alltid vakna Reportagebyrån kunde inte låta bli trumpinnarna och såg till att förstärkas med en dansk fotograf på gitarr. Dansken var till och med så cool att han spelade med ryggen mot publiken (det vill säga mig). Jag tycker minsann att det här låter riktigt taktfast.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar