tisdag 5 maj 2009

Hemma hos Spion 13


Den gamla fina engelska serien Spion 13 är troligen världens bästa serie. Nej, nu ljuger jag förstås och tar i och har mig. Däremot är Spion 13 antagligen det bästa namnet på en seriefigur och en serietidning någonsin. Spion 13 och Gravmannen. Sug på det: Spion 13! Spion...13... Det låter bra och det blir en tuff logotype. Dessutom är det ju en serie med ett tufft koncept: David Locke, bättre känd som Spion 13, är Englands främste spion under andra världskriget. Inte nog med det, han är även en jävel på att klä ut sig, vilket kommer bra till pass när man bekämpar slemma nazister. Det spelar ingen roll om personen Locke ska klä ut sig till är huvudet längre och smällfet, på en kvart har Spion 13 förvandlat sig med hjälp av en fickspegel och en liten sminkask. I nummer ett (den svenska utgåvan) klär Locke ut sig till konsertpianist och håller konserter utan att någon märker att han inte är originalet!

Jag hade gärna velat veta mer om den här serien, men liksom de flesta andra brittiska serier gjorda innan 1980-talet, är Spion 13 anonym. Enlig Ulf Granberg på Fantomen startades IPC/Fleetways seriedivision av en viss Marcus Morris men det är allt jag vet.

Men en sak har jag nu fått reda på: hur Spion 13 bodde! Under större delen av 60-talet hade tidningen löpande numrering, och passande nog i nummer 13 (1964) får vi besöka David Locke i hans flotta Londonvåning. Varsågoda: HEMMA HOS SPION 13!

Fig. 1:

Här sitter David Locke och kopplar av (nåja, han bläddrar i jobbpapper, så helt avspänd är han inte) efter en dag sprängfylld med knallhårt toppraffel. Som synes är hans våning försedd med elegant panoramafönster och framför allt en tung, ståtlig möbel på vilken han förvarar sina pipor i ett stilenligt pipställ. Piporna ser samtliga ut att vara raka, och askfatet ger ett robust intryck. Men vad är det för pryl som sticker upp i förgrunden? En riktad lampa? Ett värmeelement?

Fig. 2:


Plötsligt ringer Spion 13:s telefon! En kollega är i trubbel och vill att Locke kommer över genast (men Locke kommer för sent, kollegan har mördats av tyska spioner). Men framför allt har David Locke en rejäl telefon. En sådan här hade min farmor och farfar fram till 70-talet, då de av någon outgrundlig anledning skaffade en ny, modern. Men! Mina föräldrar tog hand om den gamla telefonen. Av någon anledning målade de den röd, men det dröjde inte många år innan den hamnade på mitt pojkrum. Där stod den - och användes - fram tills att jag flyttade hemifrån. Luren var förbannat tung, efter tio minuter var man trött i armen, och efter maratonsamtal med töser och film- och serieintresserade polare, var man helt slut.

På Fig. 2 ser vi att attiraljen i Fig. 1 jag inte visste vad det var, är en fläkt! Vi skymtar även Lockes bokhylla, som av allt att döma står mitt på golvet. Tjocka, inbundna böcker, varav flera verkar saknas. Ligger de månne på sängbordet?

David Lockes konstsmak är det tyvärr svårt att uttala sig om, mer än att han vill ha sin konst med breda ramar. Motiven går tråkigt nog inte att urskilja. Jag ber att få återkomma i ämnet.
Slutligen: på tidningens baksida finns en annons för krigsserietidningen Kommandoserien. Som synes av bilden här intill hade Kommandoserien en väldigt tjusig slogan!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jauwsa!

Tjackade senaste numren av Empire och The Dark Side igår. Döm om min förvåning då jag i den senare slog upp DVD recensionerna och fick se det svenska videokonvultet till Salo eller Sodoms 120 dagar.

- Så, Herr Andersson, vilka filmtidskrifter föredrar du förresten att läsa?

- Jag har hört talas om ett Fanzine som ges ut i Skåne som heter Gory Glory Magazine… eller nåt liknande. Vart kan man få tag på denna?

Och på tal om mina tidningar, senaste nr av Empire… Steven Spielberg håller just nu på med att skjuta en 3D animerad film om Tintin med Peter Jackson som producent.
Jag minns att du varit mycket övertygad om att med lite trickfilmning så skulle Meatloaf bli en jättebra dvärg.
Jag är fullt övertygad om att med mycket lite trickfilmning så skulle Johan Glans bli en perfekt Tintin.

Have a nice day

Pidde Andersson sa...

Filmtidningar... Faktum är att jag ganska nyligen åter börjat läsa filmtidningar, efter att jag tröttnade och lade av i mitten på 90-talet. Empire funkar ju alltid, och Fangoria har åter blivit läsbar. Rue Morgue läser jag också till och från. För att visa mig på styva linan, läser jag franska Studio Cine Live (som har världens suraste kritiker och de hatar Ruben Östlund!). Det kan hända att jag även läser Total Film. Svenska filmtidningar läser jag i princip inte alls. The DarkSide borde jag läsa oftare än jag gör, eftersom de tillhör mina arbetsgivare. Video Watchdog har jag inte läst på tio år. Psychotronic Video är nerlagd... Läser jag fler tidningar? Jo då. Jag impulsköper några andra ibland.
Gory-Glory Magazine har jag skrivit om här i TOPPRAFFEL! Gå till den gamla bloggen och sök på tidningens namn, så hittar du två recensioner.
Jösses, har jag skrivit att Meat Loaf skulle kunna bli en jättebra dvärg? Tänk vad folk kommer ihåg! Detta hade jag helt glömt bort. Och ja, Johan Glans hade funkat som Tintin. Däremot hade Nicolas på Njutafilms kunnat vara Tintin utan några fysiska ingrepp alls! Han är till och med belgare.
...Fast nog är jag lite tveksam till Spielbergs film.. Och man får ju inte se några bilder på hur det hela kommer att se ut i nya Empire.

Skicka en kommentar