fredag 15 maj 2009

Go, ninja, go, ninja, go!

Inspirerad av förra inlägget om kommande filmen NINJA och av en kommentar någonstans här under om Godfrey Ho, tog jag bannemig och såg om en gammal ninjarulle: Godfrey Hos NINJA TERMINATOR från 1985, antagligen den mest vansinniga ninjafilmen någonsin. Det här är Godfrey Ho i sitt esse!
Att redogöra för handlingen blir inte det lättaste. Ninja Terminator... Är det en robot som är en ninja? Eller är det en kille som dödar ninjor? Är det något annat än en bra titel? Det hela börjar i Japan, där en gyllene ninjastatyett stjäls eller hur det nu var, och av någon anledning delas den i tre delar. De olika delarna finns hos Ninja Master Harry (Richard Harrison) som har en kamouflagefärgad ninjadräkt (är det han som är Ninja Terminator?), hos den svarta ninjan och hos den röda ninjan. Två år senare är vi i Hongkong. Nu dyker det upp en skurk som tydligen vill ha tag i den gyllene ninjan - och den här skurken bär av någon outgrundlig anledning en guldfärgad peruk. Inte nog med det, han är även med i en helt annan film än Richard Harrison.

Ninja Master Harry, som gillar att sitta i hemmets lugna vrå och mysa i en grå träningsoverall och prata i en katten Gustaf-telefon, har en assistent som jobbar åt honom; Jaguar Wong. Jaguar Wong är världens skickligas-
te assistent och inte nog med det, han är inte med i samma film som Harrison han heller, nej han är förstås med i filmen om killen med guldperuken. Tack vare mirakulös dubbning handlar allt om den gyllene ninjastatyetten och tack vare mirakulös redigering kan Jaguar Wong prata i telefon med Ninja Master Harry och diskutera statyetten.

Jaguar Wong är något av det coolaste som förekommit på film. På riktigt. Killen är en hejare på kung fu. Sina kung fu-kunskaper får han tillfälle att demonstrera mest hela tiden, för det räcker med att han går fem meter innan han blir påhoppad av vilt sprattlande skurkar, oftast intill bilar som demoleras. Folk som kastas i slowmotion över biltak får vi se upprepade gånger. Vid ett tillfälle klär Jaguar Wong ut sig i peruk och mustasch, och när han på slutet slåss mot killen med guldperuken på en strand, tar skurken av sig sin peruk. Varför hade han den till att börja med? Nåja, dessa kung fu-fajter är riktigt bra och jag skulle gissa att den här filmen är från sen 1970-tal, kanske väldigt tidigt 80-tal, av kläder och frisyrer samt filmens look att döma.

Men ninjorna, då? Vad har Ninja Master Harry för sig? Harry sitter mest hemma och läser tidningen. Han har en blond flickvän som jobbar som modedesigner och när hon en dag är på sitt glassiga kontor, dyker Harry upp iförd vit kostym och överraskar henne för att ta med henne på restaurang. Hon blir glad. Vid ett annat tillfälle sitter Harry i köket och läser tidningen när bruden kommer hem och ska laga mat, och plötsligt väller det ut levande krabbor på golvet och bruden blir skiträdd, men Harry bara skrattar och tar fram en ninjakniv som han kastar och spetsar en krabba.

En dag ringer det på dörren hemma hos Harry och när han öppnar kommer det in en liten leksaksrobot (som i KENTUCKY FRIED MOVIE), sprutar gas och spelar upp ett meddelande från skurken med guldperuken (som alltså är med i en annan film). Leksaksroboten återkommer senare, och har då med sig en videokassett som Harry tittar på tillsammans med sin flickvän. Kassetten innehåller klipp ur den andra filmen, vi får se hur skurkar piskar en bunden kvinna. Så då tar Harry katten Gustaf-telefonen och ringer Jaguar Wong, som genast ger sig iväg för att klara biffen.
Men ninjorna, då? Var är Ninja Terminatorn? Vem är det? Tja, vid två tillfällen tar Ninja Master Harry på sig sin ninjadräkt där hemma för att skiva upp en melon. Samma scen upprepas två gånger. Men det händer även att den svarta och röda ninjan dyker upp. Ninja Master Harry verkar vara lite kompis med den svarta ninjan, eftersom de tränar ninjatricks tillsammans. Fast jag är inte säker. Men den röda ninjan är av allt att döma ond. Jag gissar att han jobbar åt skurkarna i den andra filmen. Vi ett par tillfällen blir det ninjabataljer, och på slutet slåss alla tre ninjorna mot varandra. Då går det vilt till. De är duktiga på att försvinna. De använder inte ens rök, de bara ... försvinner. Med ett litet syntljud. De teleporterar sig fram och tillbaka och hit och dit. Eftersom Ninja Master Harry är bäst och dessutom har mustasch, vinner han. Jag minns inte riktigt vad som hände med den svarta ninjan under slutstriden, men när Ninja Master Harry sätter ihop de tre statyettdelarna blir den röda ninjan så förbannad att han exploderar. Bokstavligt talat. Detta är slutscenen. Ninja Master Harry i förgrunden och en exploderande ninja i bakgrunden. Slut.

Men vem var Ninja Termina-
tor? Jo, en en scen när det spelas upp ett meddelan-
de från skurken, eller om det kanske var ett telefonsamtal, säger han "I am the ninja terminator!" Just det, jag glömde ju nämna att skurkarna tillhör The Ninja Empire. Det är ett jävla tjatande om The Ninja Empire hela tiden, men skurken och hans anhang är inga ninjor, de är bara ett gäng killar med främst Beatlesfrisyrer.

NINJA TERMINATOR känns ungefär som Woody Allens WHAT'S UP, TIGER LILY?, i vilken Allen tagit en gammal japansk gangsterfilm och lagt på ny dialog och ändrat hela handlingen. Det är precis vad Godfrey Ho gjort här - och dessutom klippt in ninjor och några scener med Richard Harrison. Harrison är kanske med en kvart i filmen, men scenerna är utspridda så att det ska se ut som om han är hjälten. Hans vita kostym känner jag igen från andra ninjafilmer med Harrison, fast jag minns inte om han även burit kamouflagedräkten i andra filmer. I vilket fall vore det intressant att få reda på hur de här scenerna spelades in och vad Harrison, som förstås är dubbad, egentligen sa. Hur såg manuset ut? För Ho har ju av allt att döma spelat in alla Harrisons scener till alla ninjafilmerna på en gång.

NINJA TERMINA-
TOR är fullkomligt omöjlig att titta på och jättebra.
Fast den där andra filmen som Jaguar Wong medverkar i verkar vara rätt bra, faktiskt. Undrar vad den handlar om - egentligen...

1 kommentarer:

Anonym sa...

Guldperuken är spelad av Hwang Jang Lee, en Korean som blev välkänd som
Kung Fu skurk i bland annat Jackie Chans klassiska "Snake in the eagles shadow" och Bruceplotation rullen "Tower of death".
Detta är han absoluta paradroll i mitt tycke men känner man Godfrey Ho så vet väl inte Hwang om det själv!

Den absolut bästa scenen är när Hwang skall köpa en bomb av en ond vetenskapsman och ställer frågan: "But will it blow my enemies up?" Valuta för pengarna det vill man ha.

Skicka en kommentar