söndag 17 maj 2009

En film jag länge velat se #5

EMBRYO (1976)

1980 och ett par år framåt samlade jag på mig alla videofilmskataloger jag kunde hitta. Mina föräldrar hade blivit så skrämda av Studio S-programmet i december 1980, att de vägrade köpa eller ens höra talas om videobandspelare, i rädsla att det automatiskt skulle komma att välla ut motorsågsmördare ur maskinen. Det är med andra ord inte så konstigt att jag blev som jag blev och 30 år senare har sett fler våldsfilmer än de flesta. I vilket fall, jag häckade ofta i videobutiker och tittade på omslagen och fantiserade om hur fantastiskt bra de här filmerna måste vara. Och så plockade jag alltså på mig distributörernas kataloger.

En av dessa, jag tror det var Pressbyråns katalog i kvällstidningsutförande, innehöll omslaget till Ralph "Soldier Blue" Nelsons EMBRYO från 1976. Videokassetten hade häftig logo (tycker jag än) och en väldigt otäck bild ur filmen (tyckte jag då). Jag inbillade mig att detta var en av de räligaste skräckfilmer som någonsin gjorts - detta utan att ha en aning om vad den handlade om. Jag har förstås velat se filmen sedan dess.

Under dessa dryga 30 år har jag stött på filmen ibland. Nej, inte själva filmen, men väl omnämnanden och recensioner. Den påstås vara hur fånig som helst, ett fiasko utan like. Om jag inte är helt ute och cyklar publicerades även en novelization i pocketserien Kalla Kårar. Som så ofta sorterade jag bara in den i min Kalla Kårar-samling utan att läsa den.

...Men NU har jag sett filmen! Det påstås att EMBRYO hamnat i public domain, eftersom man glömde copyrighta den - om detta är sant eller ej låter jag vara osagt, däremot finns filmen bara tillgänglig på skit-DVD:er i USA och England, dragna från vad jag antar är gamla VHS-masters. Fullscreen och aningen oskarp bild, och inget höjdarljud. Men vaffan, nu har jag äntligen sett filmen!

Rock Hudson är dr Paul Hollister som bor i ett stort hus tillsammans med sin svägerska, spelad av Diane Ladd - ännu en av de kärringroller hon specialicerat sig på. Riktigt varför han bor med henne vet jag inte, men det kan bero på att ljudet var så dåligt att jag inte hörde vad som sades i början. Nåja, alldeles i början kör Hollister på en hund ute i ett hiskeligt regnväder (och på grund av sagda usla ljud uppfattade jag inte om det var hans hund till att börja med). Doktorn släpar hem hunden, som visar sig ha ungar i magen. Dr Hollister jobbar med att utveckla foster utanför livmodern, så han plockar ut två valpfoster, varav det ena överlever och växer upp till världens klokaste och smartaste hund.

I vad som känns som en föregångare till David Cronenbergs filmer, i synnerhet THE BROOD, får nu Hollister för sig att han ska gynna samhället och försöka odla fram mänskliga foster. Han pratar med en kirurg (Jack Colvin från HULKEN på TV!), som en stormig kväll hör av sig när han fått in ett havande självmordsoffer. Hollister får fostret och hör och häpna om han inte inom kort har en liten bebis i kuvösen i sin källare. Inte nog med det, det lilla flickebarnet växer med rasande fart, och inte förrän ungen vuxit till Barbara Carrera lyckas Hollister hejda växandet.

Hollister döper sitt experiment till Victoria Spencer och utbildar henne så att det ryker om det. Hon blir världens klokaste kvinna, verkar det som. Nu har drygt halva filmen gått och än så länge är det inte mycket till skräckfilm. Det börjar bli dags för Hollister att visa upp sin unga och vackra "assistent", så han tar med Victoria till en fest, där hon genast charmar alla och spelar schack mot en schackmästare spelad av Roddy McDowall i ett special appearance. Victoria låter McDowall vinna, vilket gör att han brister ut i ett ett överspel utan like och försvinner ur filmen efter att bara ha varit med ett par minuter.

Filmen börjar så småningom gå mot sitt slut och det är fortfarande ingen skräckfilm. Då börjar Victoria få ont i magen. Hon får magkramp lite då och då, men berättar inget för den gode doktorn. Eftersom hon är så makalöst intelligent försöker hon lösa allt själv. Först går hon till en datorcentral, som är fantastisk. En playboy hon träffade på festen jobbar där, och han säger till Victoria att skriva in en fråga på ett tangentbord, och så kommer svaret ut på en lapp i en annan del av rummet - den här datorn fyller förstås ett helt rum. Och jo då, hon får en liten lapp på vilken datorn skrivit svaret på hennes fråga!

Men så visar det sig att Victoria behöver foster! Vad göra? Hon letar upp en gravid prostituerad hon har ihjäl. Sedan kommer kommer Hollisters sons blivande fru på besök, hon är också gravid, så Victoria söver ner henne - men innan hon hinner göra något, störtar Hollister med son in och det blir fajting. Sonen får en spruta i ryggen och dör! Victoria, som nu håller på att bli gammal väldigt snabbt, flyr i en bil och Hollister kör efter i en vild biljakt, som slutar med att Victoria kör av vägen och hennes bil börjar brinna (det är ju film, då brinner alltid bilar). Polisen anländer och ser Hollister försöka döda Victoria, som nu blivit en gammal hagga (detta är omslaget till den gamla svenska hyrkassetten, vill jag minnas!). Hollister stoppas och Victoria räddas, bilden tonar ner till svart - och vi hör plötsligt spädbarnsskrik. Jepp, Victoria var gravid!

EMBRYO är en väldigt lam film. Trots att den lanserades som skräckfilm, är detta mer en thriller. Om ens det. Filmen påminner mest om en gammal TV-film. En fånig historia som enligt en inledande text inte alls är science fiction.

Samtidigt vilar det något hemtrevligt över det hela - om man gillar amerikanska 70-talsfilmer. Filmen har en lite glassig yta och många kända ansikten. Jag blir alltid lite nostalgisk när jag ser sådant här. Filmen får vara hur kass som helst, men jag tittar ändå med viss behållning. Och jag hoppas på att det kommer ut en flott DVD-utgåva av den här filmen. Med bra bild och ljud.


2 kommentarer:

stationsvakt@gmail.com sa...

http://www.filmschatten.org/2009/04/embryo-1976.html

Pidde Andersson sa...

Jo, EMBRYO ligger ju och snurrar på en del sajter som streamar långfilmer i Public Domain - men det behöver ju inte betyda att filmen faktiskt är Public Domain. Versionen jag såg hade sedvanlig copyrightrad i eftertexterna.

Skicka en kommentar