lördag 2 maj 2009

DVD: My Name Is Bruce

MY NAME IS BRUCE (Noble Entertainment)

Jag har skrivit så mycket om biofilm och gamla konstiga saker på sistone, att jag släpat efter när det gäller nya DVD-släpp. Och det är väl nästan oförlåtligt av mig att inte ha skrivit om MY NAME IS BRUCE, i synnerhet som jag veckan innan den släpptes recenserade BUBBA HO-TEP, och just MY NAME IS BRUCE tog jag upp här i TOPPRAFFEL! redan för några månader sedan, efter att jag sett trailern.

Då skrev jag något i stil med att den här filmen kan bli precis hur som helst - antingen världens bästa film, eller ren dynga (åtminstone är det vad jag tror att jag skrev, eftersom jag inte brytt mig om att kolla, jag skrev kanske inte alls så). Efter att ha sett MY NAME IS BRUCE, konstaterar jag att filmen hamnade någonstans mellan dessa två alternativ. Det här är varken fantastiskt eller ruttet.

Gamle serieförfattaren Mark Verheiden har skrivit manuset om den lilla gruvstaden där partande tonåringar råkar släppa lös en kinesisk demon. Slakt följer, men tonårsgrabben Jeff tror sig ha lösningen på problemet: vem är väl bättre lämpad än hans idol, B-filmsskådisen Bruce Campbell, att bekämpa ondskan? Sagt och gjort, Jeff kidnappar Campbell, som tror att det hela är en födelsedagspresent från hans agent (spelad av Ted Raimi, som förekommer i tre roller). Fast saker och ting blir inte som Campbell tänkt sig när han upptäcker att demonen inte är en utklädd stuntman.
Bruce Campbell står även för regin, och hans porträtt av sig själv är inte precis smickrande.

Filmens Bruce Campbell är nämligen ett drygt rövhål som hatar de taskiga lågbudgetskräckisarna han medverkar i. Han bor i en sunkig husvagn och han är elak mot folk - i början av filmen finns det en fantastisk scen där han ser till att en rullstolsbunden gubbe råkar illa ut. Just rullstolsincidenten är inspirerad av en verklig händelse - en gång när Campbell satt och skev autografer på en mässa dök det upp en kille i rullstol och bar sig åt som ett svin, men eftersom han ju var handikappad, vågade ingen säga till av rädsla att framstå som svin även de.

Fast verklig-
hetens Bruce Campbell lever inte alls samma liv som filmens. De två Brucarna har möjligen vissa gemensamma personlighetsdrag, men det riktige Campbell har egentligen en rätt okej skådespelarkarriär. Dessutom är han en väldigt rolig författare och inte helt hopplös som regissör. Men MY NAME IS BRUCE är inte så kul och bra vi alla vill att den ska vara. Trevligt och småkul, men den saknar något som lyfter den. Fast det spelar förstås egentligen ingen roll, för om du inte redan har sett filmen, lär du snart göra det. För det är ju trots allt som så att Bruce Campbell är vår tids främste kultskådis, och allt med honom ska ses, och mycket skit blir intressant bara för att han är med.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar