fredag 22 maj 2009

DVD: Amusement

AMUSEMENT (SF Video)

Okej, lite direkt på DVD-skräck, tänkte jag, men AMUSEMENT verkar allt vara en bioproduktion från New Line. Åtminstone har filmen lite slickad biolook, sådär amerikanskt och proffsigt - även om den här filmen är inspelad i Ungern.
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om AMUSEMENT. Filmen är indelad i fyra delar. Först har vi en episod om Shelby och hennes pojkvän, som är ute på en lång, nattlig bilfärd och stannar till vid en bensinmack. Då råkar de genast illa ut. Det bär sig inte bättre än att Shelby tillfångatas av en skrattande dåre.
Därefter handlar det om Tabitha (spelad av Katheryn Winnick som påminner lite om Amy Smart) som ska sitta barnvakt i en stor villa full av clowndockor. En av dockorna är större än de andra - ja, den är stor som en människa. Inte undra på, för i clowndräkten befinner sig den skrattande dåren.
I den tredje episoden får vi följa Lisa, vars kompis försvinner och troligen befinner sig i en enorm kåk modell nerlagt sjukhus. Lisas pojkvän tar sig in i kåken, men mördas av den skrattande dåren, som nu spökat ut sig till, ja, vad ska han vara, slaktare kanske? När killen inte kommer ut igen tar sig Lisa in hon också, och det skulle hon förstås inte ha gjort.
Slutligen handlar det om hur de tre tjejerna försöker fly - för alla sitter inspärrade i den kusliga jättekåken. De tre var en gång i tiden barndomsvänner och hade mobbat en konstig kille (han gillade att plåga gnagare), som visade sig vara ett psykfall som nu vuxit upp för att hämnas.
Den skrattande dåren; The Laugh som han kallas i eftertexterna, spelas av Keir O´Donnell och han är väl filmens största problem. Han påminner nämligen om Emilio Estevez, och det ska inte tolkas som en komplimang. Han är helt enkelt lite fånig och ger inget vidare hotfullt intryck. Jag irriterar mig även på en del logiska saker; var kommer alla avancerade prylar från, hur fick The Laugh tag på alla hus, och varför utför han sin hämnd på de mest omständliga sätt? Fast det här är förstås grejor man får ha överseende med i skräckfilmer. Liksom att tjejerna gör en del dumma grejor för att kunna råka illa ut; ni vet, de hugger busemannen lite grann och flyr, istället för att hacka loss ordentligt för att vara säker på att han är död.
Men episoden med Tabitha och clown-
dockan är riktigt bra, den är bitvis kuslig på riktigt, i alla fall om man tycker att clowner är otäckt - men det gör väl alla utom släkten Bronett. Marco Beltrami bidrar med bra filmmusik, som ofta har en obehaglig cirkustouch.
AMUSEMENT är inte sådär jättebra, men får väl anses vara en okej DVD-film och kan säkert skrämma de som är mer lättskrämda än jag. Och den är inte sämre än mycket annan skit i skräckväg som gått upp på bio på sistone - som THE UNBORN och THE HAUNTING IN CONNECTICUT.

2 kommentarer:

Harrison Bored sa...

En sak som jag grunnat på länge, nu när det gäller rysare, är all den här uppståndelsen och hyllning till Michael Manns ”mästerliga” MANHUNTER, originalet till Red Dragon.

Innan Red Dragon spelades in, ja långt innan NÄR LAMMEN TYSTNAR, gjorde Mann en filmatisering av Thomas Harris första Hannibal Lecter bok. Ingen brydde sig. INGEN!
Några år senare gick då Anthony Hopkins och blev Dr Lecter med hela världen (han spelades av nån helt annan i Manhunter).

Men sen när Red Dragon så fick premiär så började alla kasta skit på den och istället lyfta fram Manhunter som ett heligt filmiskt mästerverk som inte går att nyinspela.
Nej, Red Dragon är ingen jättebra film. Den är, till skillnad från HANNIBAL, verkligen en När lammen tystnar 2, en blek kopia på originalet.
Men Manhunter är definitivt ingen bra film heller.
Det finns liksom en anledning varför folk inte brydde sig om den när den kom.

Men den är förvisso inte den första film som floppat vid premiären men som sedan av nån anledning växt till en filmhistorisk pärla.
Sinful Dwarf är ett senare exempel. Bortglömd och utstött sen 70-talet. Idag snyggt utgiven på DVD, ja t om DVD distributören Severin Film ska släppa den (läs senaste Dark Side Magazine).

Pidde Andersson sa...

Tja, jag vet inte, men jag vill minnas att MANHUNTER var hyfsat populär när den kom - åtminstone i Sverige. Framförallt Kjell Alinge propagerade för den i Eldrorado på P3. Men det är möjligt att jag minns fel. Fast ärligt talat har jag aldrig varit någon större beundrare av MANHUNTER, inte när den kom, och de senaste gångerna jag sett om den har jag irriterat mig på att den bara ser ut som ett långt MIAMI VICE-avsnitt fast med lite mer våld och en sämre kille i huvudrollen. Remaken RED DRAGON är varken bättre eller sämre, men vi slipper i alla fall en massa opassande 80-talspop på soundtracket i nyinspelningen.
Jag såg förresten ett par avsnitt av MIAMI VICE i vintras, efter att inte ha sett serien på hur länge som helst. Fy fan vad gammalt och dåligt det var! Inte alls så coolt som 70-talsdeckare.
Har du läst Fangorias recension av THE SINFUL DWARF? Den vill betyget NOLL och recensenten var äcklad och chockad. Jävla mes!

Skicka en kommentar