fredag 8 maj 2009

Bio: Outlander


OUTLANDER såg jag på en marknadsvisning i Cannes förra året - det vill säga för ganska exakt ett år sedan. Jag saxar det jag skrev i Cannesbloggen 2008:

"En annan dum film som visades på marknaden, är OUTLANDER, en Weinsteinproduktion. Jim Caviezel spelar en utomjording som kraschar med sitt rymdskepp på jorden - i Norge...på 700-talet! Det dyker snart upp vildsinta vikingar och grejor. Och på någon vänster har Caviezel även råkat få med sig ett par gigantiska rymdmonster som lyser i mörker och gillar att döda folk till höger och vänster. Ja, vi pratar vikingar versus rymdmonster här!

I början pratar Caviezel ett utomjord-
iskt språk, men snart plockar han fram en rymdmaskin som går in i hans vänstra öga och lär honom fornnordiska på 30 sekunder. Hans första replik på norska är "Fuck!" Vikingarna pratar brittisk engelska. John Hurt är vikingakungen.
OUTLANDER är allt annat än lyckad. Den har säkert kostat en hel del att göra. Den ser hyfsat dyr ut. Men den funkar inte. Den är alldeles för lång, nästan två timmar. Nästan varje scen är för lång. Det finns knappt någon karaktärsuppbyggnad. Och som ofta är fallet i monsterslagsmålfilmer, utspelar sig mycket i mörker och hällregn, så det är svårt att se vad som händer. Räkna med en direkt på DVD-release av den här i Sverige - även om den säkert är tänkt som en stor biofilm."

Ja, vad ska jag säga? Tänk så fel jag kunde ha - filmen får svensk biopremiär. Och jag begriper fortfarande inte varför. Jag var ambitiös nog att gå på pressvis-
ningen och se om den för att friska upp minnet. Men nej. Jag håller fortfarande med mig själv i citatet ovan. OUTLANDER är alldeles för tråkig trots cool idé och några coola scener. Dessutom konstaterar jag nu att den är totalt humorbefriad och att den unge vikingen Wulfric ser ut som en norsk schlagersångare från 1980-talet. Lite vek, för välansat skägg och för mycket kajalpenna.

Och det är fortfarande hysteriskt roligt att hjältens första replik på fornnordiska är "Fuck!" - det måste vara den intergalaktiska rymdhälsningen.
Men filmen är inte tillräckligt dum och dålig för att avfärdas helt, så den kan väl få två syndiga dvärgar.(Biopremiär 8/5)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som en Godfrey Ho rulle. Du har väl för guds skull avnjutit den mannens epos? Vita Amerikanska ninjor som flanerar omkring i Ninjadräkter färgade i Blått, Lila och Kamoflauge! En kompis undrade om Ninjorna bara slog till i folks LSD-trippar. Brittisk Engelska även där men han är ju Hong Kong-bo och det är ju det enda som talas där har man lärt sig.

Pidde Andersson sa...

Jag brukar ofta ha det snärtiga ledmotivet från NINJA THE PROTECTOR (som enligt omslaget har Jackie Chan i rollistan...) i huvudet när jag jazzar runt på Malmös gator.
Stackars Richard Harrison, som trodde att han skulle göra en eller två ninjafilmer, men hamnade i drösvis. Jag skulle gärna vilja veta hur Ho lyckades redigera ihop de här grejorna. Den stora förvirringen beror ju på att Ho tog gamla Hongkongdramer och/eller mjukporrfilmer som glömts bort eller aldrig släppts och klippte ihop dem med nyfilmade ninjainslag, samt scener med Harrison. Det förklarar ju varför filmerna ofta har två separata handlingar och två uppsättningar huvudpersoner, som inte har något med varandra att göra.

Skicka en kommentar