tisdag 19 maj 2009

Bio: Natt på muséet 2

I den första NATT PÅ MUSÉET jobbade Larry (Ben Stiller) som nattvakt på naturhistoriska muséet i New York, där han upptäckte att alla dockor och utställningsföremål fick liv på natten. Filmen var väl inget vidare, tyckte jag - rätt kackiga specialeffekter och alldeles för mycket "Nu ska vi lära korkade ungar historia". Däremot tyckte jag att trailern till den här uppföljaren lovade gott, vilket jag även påpekade i min blogg.

Nu har Larry slutat på muséet. Istället är han uppfinnare av saker som The Glow In The Dark Flashlight; prylar som gjort honom stormrik och som han bland annat säljer på TV - filmen börjar med en fantastiskt kul parodi på infotainmentshower som "Amazing Discoveries" och liknande.

Efter jobb besöker Larry muséet, som är stängt för ombyggnad. Alla prylarna, det vill säga Larrys kompisar, packas ner för att skickas till Smithsonian Instute i Washington DC, där de ska magasineras. Men saker och ting går inte som planerat. På kvällen ringer minicowboyen Jedediah (Owen Wilson) från Washington och skriker att de behöver hjälp, så Larry far dit och guidas in i de stängda avdelningarna av sin son via mobil och internet.
Det visar sig at en apa knyckt en egyptisk guldtavla som sett till att alla grejor på Smithsonian Institute; världens största museikomplex, vaknat till liv, och en illasinnad egyptisk farao (en läspande Hank Azaria) behöver guldtavlan för att kunna söndra och härska. Faraon bildar en ondskefull armé tillsammans med Napoleon, Ivan den förskräcklige och Al Capone, medan Larry kämpar emot tillsammans med figurerna från förra filmen, plus general Custer, som framställs som en good guy och inte har några problem med att umgås med en indian. Tvärtom, han och Larry suckar om att Custer bara är ihågkommen för att han ledde ett par hundra amerikanska soldater i döden, inte för att han var stor rashatare och had it coming. Larry får även ihop det med hurtiga flygaresset Amelia Earhart (Amy Adams).

Det stora problemet med NATT PÅ MUSÉET 2 är, precis som med första filmen, att den inte är speciellt rolig. Överlastad, aningen hysterisk, men inte rolig - och det som är roligt finns att se i trailern. Förutom TV-parodin i början, som är bättre än resten av filmen, och ett litet skämt under eftertexterna. Okej, Hank Azaria är väl rätt kul, vilket han oftast är. Han spelar dessutom tre roller; han är även skupturen "Tänkaren" och Abraham Lincoln.

Apropå Lincoln: det är väl för mycket att anmärka på logiska luckor i en sådan här film, men här fanns en massa konstigheter som irriterade mig. Okej att figurerna blev levande nattetid på muséet i New York. Okej att de även vaknar till liv när den egyptiska guldtavlan stjäls i Washington. Men det är inte okej att grejen sprider sig utanför museiväggarna. Den gigantiska Lincolnstatyn i Washington vaknar till liv. Earhart kan flyga ända till New York. Det händer en massa saker som jag inte accepterar, när gränserna töjs för mycket. Och var är alla andra människor? Nattvakter? Larm? Och hur fan förklarar Larry dagen efter att Smithsonian Institute är sönderslaget efter nattens bataljer? Självklart hade jag struntat i sådana saker om filmen var skitrolig från början till slut - men nu är den inte det. Det förekommer även en dum upplösning jag inte tänker avslöja här, men logiken haltar betänkligt - tänker de nu ha stängt dagtid?
Dock innehåller filmen en grej jag verkligen gillar - tavlor som blir levande och som man kan kliva in i. Sådant har jag alltid funnit fantasieggande. Extra kul är en liten sekvens med "American Gothic"-tavlan.

Tjockisen från SUPERSUGEN är förresten med i en scen.

(Biopremiär 22/5)

4 kommentarer:

Farrison Hård sa...

Jag såg igår en flimrig kopia på I DÖD MANS SPÅR och den var väl… sådär.
Däremot har jag hört ett rykte att filmens ena tjej, Solveig Andersson, ska vara släkt med serietecknaren Johan Wanloo. Stämmer detta eller är det bara en gammal skröna?

Jag ser även att du inte publicerat mitt förra inlägg, vilket jag nog kan förstå. Även om jag försökte tona ner innehållet så var det kanske för mycket ändå.
Men skulle du kunna svara på om det är Joakim Lindegren eller nån annan som ligger bakom serien?

Pidde Andersson sa...

Jodå, visst är Johan släkt med Solveig - fast hon är visst ingift i släkten.

Vad jag vet har jag inte medvetet refucerat ett inlägg från dig. Vad handlade det om? Något om Lindengren?
Jag kan ha deletat din kommentar av misstag utan att ha läst det.

Farrison Hård sa...

Det gällde en serie som jag och en polare letar efter. Vet ej var vi såg den men jag är rätt säker på att det är Joakim Lindengren som gjort den. I korta drag handlar den om två killar som går i en park, där de i en buske hittar ett gosselik som de genast börjar... ja.

Pidde Andersson sa...

Slutar serien med att den ene killen inte vill använda samma sugrör som den andre, så är det en serie av Lindengren, ja. Fast jag hade hört den som vits långt innan serien publicerades. Det var väl i någon av Horsts tidningar.

Skicka en kommentar