torsdag 7 maj 2009

Bio: Mañana


Ja, herrejävlar, vad ska jag säga?

Härommånaden såg jag en trailer för MAÑANA, en film jag då aldrig hört talas om. Jag trodde det var en reklamfilm för ett lokalt företag eller kanske för högskolan, innan jag fattade att det handlade om en ny långfilm, inspelad i Malmö.

För ett par år sedan kom det en film som hette STOCKHOLM BOOGIE. Jag undrade vilka utanför Stockholm som är intresserade av att se en film om Stockholm och som heter det den gör. Fast nu var väl STOCKHOLM BOOGIE en hyfsat okej liten komedi. MAÑANA är den malmöitiska versionen, skulle man kunna säga. Och inte helt förvånande blev det väldigt malmöitiskt - på fel sätt. För tänk efter - även om SVT Malmö har producerat väldigt många otroligt populära underhållningsprogram, har de alltid varit mer amatörmässiga och bonnigare än det som gjorts i Stockholm. Nu är MAÑANA ingen SVT-produktion, men jag tänker på detta - att malmöproduktioner blir lite tummen mitt i handen.

MAÑANA är gjord med stöd från Svenska Filminstitutet, Film i Skåne och Film i väst. Fast den ser inte ut att ha kostat några pengar alls. Detta är nämligen en ren amatörfilm, något en halvbegåvad filmstudent kunnat få ur sig under utbildningen. Manuset är absolut ingenting, hade de olika konsulenterna läst det eller ens ett synopsis? Fast det är klart, man kan väl inte säga nej till en kille som dels är ung, 20-någonting, och dels invandrare - och till på köpet från Malmö? Tänk om man har hittat en ny Josef Fares!

Manuel Conchas film handlar om den 22-årige Marco som är född i Malmö, men hans familj är från Chile. Marco jobbar på ett ålderdomshem, där en ny chef spelad av Helena af Sandeberg tillträder. Marcos bäste kompis är en parkeringsvakt som bor ihop med Alexandra Dahlström, men det knakar i deras förhållande. Marco, som har en tjock lillebror det inte går att höra vad han säger, vill inget annat än att skaffa sig en flickvän, och det tycker hans farsa också, som bara skäller på honom och kallar honom odugling. Men det bär sig inte bättre än att Marco får ihop det med sin chef, vilket inte gillas av hennes farsa, spelad av Michael Segerström. Marco har även en arbetskamrat som är lite crazy. En fullkomligt osannolik figur. Han spelas av en kille som tydligen är populär radiopratare på Din Gata, fast jag har aldrig lyssnat på det. Han bör i alla fall inte sikta på en skådiskarriär.

MAÑANA är inte tillräckligt rolig för att kallas komedi, inte romantisk nog för att vara kärleksfilm, inte dramatisk nog för ett drama, inte det minsta spännande. Samtidigt innehåller den för mycket komedi och romantik för att kunna klassas som vardagsrealism. Handlingen är otroligt ooriginell och klyschig - vilket kan vara helt okej om det är bra gjort och kul. Men det är det inte. Det här är genant. Redan under filmens första dialogskifte började jag att undra vaffan det här var.

Ful är filmen också. Billigt videofoto, inkompe-
tent gjort med klantig ljussättning och motljus och annat som gör att MAÑANA ser ut som någons semesterfilmer. Och musiken är tråkig. Och hur är det med Malmöskildringen? Regissören har sagt att hans film kan utspelas i vilken stad som helst. Och det stämmer. För MAÑANA har inget med Malmö att göra. Man har slängt in lite miljöbilder här och var, mest för att markera att det är Malmö. Men i princip rör man sig konstant i anonyma miljöer.

Finns det inga ljuspunkter? Jodå. Helena af Sandeberg är Sveriges sötaste skådespelerska och dessutom begåvad (hur hamnade hon i det här?). Alexandra Dahlström är rätt gullig och fäller den bästa repliken ("Du blir alltid bajsig när vi ska träffa mina kompisar" eller något ditåt). Och det är alltid trevligt att se Michael Segerström (när kommer PÅ KURS MED KURT på DVD?).

Men frågan är: vem utanför Malmö vill och kommer att se det här? Vilka boende i Malmö vill och kommer att se filmen? För efter en kvart har man tröttnat på att sitta och leta efter bilder av huset man bor i och annat. Om man nu är Malmöbo.

MAÑANA må vara en totalt harmlös film med gott hjärta, men varför den fick bidrag till att göras och varför den biovisas förblir ett mysterium. I filmens eftertexter tackas alla de som gav MAÑANA en femma i betyg på förhandsvisningar! Regissörens polare?
(Biopremiär 8/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar