torsdag 28 maj 2009

Bio: I love you, man

Paul Rudd är fastighetsmäklaren Peter Klaven som ska gifta sig med Zooey, spelad av kalaskexet Rashida Jones. En tid innan bröllopet kommer Zooey på att Peter ju faktiskt inte har några kompisar. Alla hennes väninnor har makar och pojkvänner som gillar att hänga med sina polare, och det är ju rätt suspekt att Peter inte har några. När Peter tänker efter tycker han också det. Han har alltid haft flickvänner, men inga polare. Så han bestämmer sig för att genast skaffa sig en buddy.

Peter söker på nätet och tar hjälp av sin homo-
sexuelle bror, och hamnar på diverse konstiga "man dates". Men så en dag när han försöker sälja Lou Ferrignos villa (Jepp - Lou Ferrignos villa!) upptäcker han en snubbe som under visningen står och äter av gratismaten. Han heter Sydney Fife (Jason Segel) och är inte alls ute efter att köpa hus. Däremot är han expert på att snyltäta. Peter fattar tycke för den uppenbarligen smågalne Sydney, och de börjar umgås.

Peter är en osannolikt tafatt kille, han är så bortkommen i de flesta fall att man undrar hur han kan ha bra jobb och fästmö till att börja med. Han säger hela tiden fel och kommer på sig med att ha sagt något konstigt och obegripligt och försöker rätta till det så att det blir ännu värre. Han är usel på att hitta på smeknamn och han säger dessa på minst coola tänkbara sätt. När Sydney kallar Peter för "Pistol Pete", kallar Peter Sydney för "Joban" - vilket inte betyder någonting och inte har något med Sydney att göra.

Men de blir oskiljbara kompisar och när det visar sig att båda spelar instru-
ment, spelar de Rush-covers. De går till och med på en konsert med Rush. Vilket ju är lite suspekt. Och Sydney går med på att vara Peters best man på bröllopet. Men så uppstår förstås en fnurra på tråden.

I LOVE YOU, MAN går lite grann i Judd Apatow-stil, men trots grovt språk och en del vulgariteter är den lite snällare. Peter Klaven är en rätt rar figur, Zooey är förtjusande och Sydney är inte totalt utflippad. Filmen tar inte riktigt ut svängarna och blir kanske aningen valhänt emellanåt. Men det är hela tiden trivsamt och småkul, och Lou Ferrigno medverkar, vilket förstås gör filmen till ett måste.

En av filmens allra sista repliker är "I love you, Tycho Brahe!" - vilket måste vara årets mest udda filmreplik.

(Biopremiär 29/5)

2 kommentarer:

Snake Plissken sa...

Jag tycker och hoppas att du ska recensera Role Models när den släpps på DVD. Det är Paul Rudd och Sean William Scott som spelar huvudrollerna och eftersom jag har för mig att du gillar Kiss (rockgruppen alltså, vad du gör på WC är inte min ensak) så kommer du gilla slutet på filmen. Fyra killar utklädda till Kiss under ett medeltida Live-rollspel spelar en stor roll.

Pidde Andersson sa...

Självklart kommer jag att recensera ROLE MODELS när den behagar dyka upp, och självklart gillar jag KISS. Vore det inte för KISS, hade jag varit operettrecensent på tidningen Dagen idag.

Skicka en kommentar