Bio: Office Christmas Party

Foton copyright (c) Nordisk Film
Julfilmsavdelningen, facket för att titta på när andra festar.
Amerikanska julfilmer är ett kapitel för sig. Antingen är det sentimentala dramer, eller märkliga komedier, och sällan firas julen på ett sätt vi kan relatera till här i Sverige. Förvisso skildras julen i svenska produktioner inte alltid på ett sätt man kan relatera till (jag håller just nu på att se 1971 års mardrömsframkallande julkalender BROSTER BROSTER) – men ändå.
Förra årets amerikanska julkomedi på bio var THE NIGHT BEFORE, en fullkomligt vedervärdig film. Årets film; OFFICE CHRISTMAS PARTY, är bättre – om än långtifrån så bra den faktiskt kunde ha blivit.
Josh Gordon och Will Speck har regisseerat detta gripande drama om ett IT-företag som riskerar nedläggning om det inte räddas i sista minuten. Den snälle och nyskilde Josh (Jason Bateman) jobbar där, liksom hackern Tracey (Olivia Munn). Chef är den bisarre Clay (TJ Miller), som tycker att fest och trams är viktigare än att sköta ett företag. Det tycker inte Clays bitchiga syster Carol (Jennifer Aniston). Hon är VD för koncernen och tänker alltså skära ner rejält på Chicagoavdelningen, där Clay är chef; hon hotar med att avskeda större delen av personalen, dra in alla julbonusar, eventuellt skrota hela kontoret – och julfesten som ska hållas samma kväll ställer hon in.
Josh, Tracey och Clay vill rädda företaget. De tänker hålla festen ändå och bjuda in ett attraktivt IT-geni de vill anställa. Tackar han ja kan det bli företagets räddning. Självklart spårar festen ur å det grövsta. Carol dyker upp och blir ännu mer hotfull. Festen urartar totalt.

OFFICE CHRISTMAS PARTY känns som en Will Ferrell-film – utan Will Ferrell. Vi får TJ Miller i Ferrells roll. Vidare känns filmen som lika delar OH, VILKET PARTY och SVENSEXAN, blandat med dagens vulgohumor.
Det börjar onekligen riktigt bra. En rad duktiga komiker sprutar ut repliker, och det påminner om gamla screwballkomedier. Kate McKinnon är väldigt rolig som kontorets knäppgök. Jag blev lätt överraskad; det här var roligare och smartare än jag förväntat mig. Jag skrattade flera gånger.
Men sedan drar julfesten igång. Och då blir det lite mindre roligt. Helt enkelt därför att det inte är speciellt kul att se på när andra människor festar. De hinkar sprit, de knarkar, de har sex, de gör vansinniga saker. När festen går överstyr vandaliseras stället.

Visst händer det ett på roliga saker på festen, det här är liksom inte PROJECT X – HEMMAFESTEN; en av världens sämsta komedier någonsin. Men det räcker inte, vilket är synd – för filmens första tredjedel är alltså riktigt bra.
Men om OFFICE CHRISTMAS PARTY dyker upp på TV någon gång i framtiden när jag inte har något annat att titta på, kan jag mycket väl se om den. Sämre än så är den inte.

(Biopremiär 7/12)

<!–
google_ad_client = "ca-pub-3083732164083137";
/* TOPPRAFFEL!-inlägg */
google_ad_slot = "7529329410";
google_ad_width = 234;
google_ad_height = 60;
//

–>
http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js

(function(){function pw_load(){
if(arguments.callee.z)return;else arguments.callee.z=true;
var d=document;var s=d.createElement(‘script’);
var x=d.getElementsByTagName(‘script’)[0];
s.type=’text/javascript’;s.async=true;
s.src=’//www.projectwonderful.com/pwa.js’;
x.parentNode.insertBefore(s,x);}
if (window.attachEvent){
window.attachEvent(‘DOMContentLoaded’,pw_load);
window.attachEvent(‘onload’,pw_load);}
else{
window.addEventListener(‘DOMContentLoaded’,pw_load,false);
window.addEventListener(‘load’,pw_load,false);}})();


Ads by Project Wonderful! Your ad here, right now: $0

Lämna en kommentar