Bio: Ghostbusters

Foton copyright © 2016 CTMG, Inc. All Rights Reserved..**ALL IMAGES ARE PROPERTY OF SONY PICTURES ENTERTAINMENT INC. FOR PROMOTIONAL USE ONLY.


Så får den då Sverigepremiär, filmen som var kraftigt omdiskuterad redan innan den ens började spelas in. Som Graham Norton uttryckte det: det uppstod ett ”nerdageddon”. ”Alla nördar ställde sig argt upp i sina mödrars källare!” sa Melissa McCarthy. Amerikanska GHOSTBUSTERS-fans kunde helt enkelt inte acceptera att de fyra killarna i Ghostbustersteamet bytts ut mot fyra kvinnor. Jag tycker att denna reaktion är svårförklarlig. Det hela är verkligen skitkonstigt. ”De har förstört min barndom!” lär någon nörd ha sagt. Förlåt? Har de förstört barndomen retroaktivt? Är det verkligen så att nördarna är rädda för kvinnor, är de misogyna, handlar det om anti-feminism – eller är det bara så att nördarna inte klarar av att någon vågat ändra på en företeelse de älskar?


Ett märkligt tilltag var att nördarna gick in på IMDb och gav filmen en etta i betyg, utan att ha sett den – eftersom den inte haft premiär än. De hatade tanken på att filmen gjorts. Detta tilltag fick en mig närstående person (inga namn, men det är min sambo) att registrera sig på IMDb enbart för att ge GHOSTBUSTERS en tia i betyg – utan att ha sett den.



De ursprungliga två GHOSTBUSTERS-filmerna kom 1984 och 1989. Efter att inte ha sett dem sedan 80-talet, såg jag om dem häromveckan. Jag tyckte inte att de var några större höjdare när de kom, men nu när jag såg om dem … Herregud! De är ju verkligen skitdåliga! Absolut ingenting är roligt i dem. Inte ens Bill Murray. Okej, Rick Moranis ser rolig ut, men det är allt. Min sambo somnade halvvägs in i den första filmen, den andra fick jag se ensam. De här filmerna är väldigt slappt gjorda, manusen är slarviga, tajmingen är usel, och de utmynnar i sanslöst o-roliga, kaotiska scener på New Yorks gator. Det känns som om den första filmen gjorts enbart för att marknadsföra Ray Parker Jr:s låt (vars melodi snoddes från Huey Lewis and the News).


Att göra en film som är bättre än 80-talsfilmerna torde inte vara svårt. I synnerhet inte om det är Paul Feig som står bakom kameran, och om några av Amerikas roligaste kvinnor står framför den.


Och jodå – GHOSTBUSTERS anno 2016 är faktiskt en kul film! En färgglad, harmlös, underhållande komedi för hela familjen.



Kristen Wiig spelar Erin Gilbert, en seriös forskare som får sparken när det uppdagas att hon i sin ungdom skrivit en bok om spöken tillsammans med sin skolkompis Abby Yates (Melissa McCarthy). Seriösa forskare ägnar sig inte åt det övernaturliga. Erin letar upp Abby, som hon inte träffat på åratal. Abby sitter och bygger spökfångarprylar tillsammans med sin flängda kompis Jillian Holtzmann (Kate McKinnon).


Just då får de veta att ett spöke påstås härja i en gammal byggnad i New York, så de far dit för att bekämpa det. Dessutom häckar det ett spöke i tunnelbanesystemet. Leslie Jones spelar spärrvakten Patty Tolan, som får se spöket. Hon uppsöker spökjägarna och blir den fjärde medlemmen i teamet.


På grund av en tosing som samlat på sig spöken i en källare, utbryter snart värsta spökepidemin i New York – något borgmästaren (Andy Garcia) vill tysta ner, trots att han påstår att han inte vill vara som borgmästaren i HAJEN.


Till skillnad från originalfilmerna, innehåller den nya filmen faktiskt skämt – roliga repliker och scener. Många sådana. Spökjägarna, i synnerhet Kristen Wiig, är kul – fast roligast är Chris Hemsworth. Han spelar spökjägarnas sekreterare, ett jobb han fått enbart för att han är snygg. Karln är nämligen den mest korkade människa som gått i ett par skor. Hemsworth är otroligt rolig – han borde göra fler komedier än actionfilmer.



Precis som i den första filmen blir det lite väl kaotiskt mot slutet, när mängder av spöken väller fram på New Yorks gator. Dessutom märks det att Paul Feig tvingas hålla igen lite för att få sin film barntillåten. Flera av skådisarna från de första filmerna dyker upp i cameos – dock inte Harold Ramis, eftersom han ju är död. Ozzy Osbourne dyker upp även han – och är usel under sina tre sekunder i bild.


Jag förväntade mig en småkass film, en hysterisk och överlastad skapelse – men jag måste säga att jag blev överraskad. GHOSTBUSTERS är riktigt kul och i princip perfekt familjeunderhållning. Vore jag barn hade jag säkert älskat den här filmen.


I en kort scen efter eftertexterna hintas det om en uppföljare.


När får vi se en nyinspelning av Mats-Helge Olssons SPÖKLIGAN med kvinnor i rollerna?









(Biopremiär 27/7)

Lämna en kommentar