Bio: Testament of Youth

Foton copyright (c) Nordisk Film
Igår skrev jag om RUN ALL NIGHT, en film som börjar med slutet och som har svenske Joel Kinnaman i en av huvudrollerna, och jag nämnde att det är lite imponerande att en svensk får spela amerikan.
Idag skriver jag om det brittiska dramat TESTAMENT OF YOUTH, en film som börjar med slutet och som har Alicia Vikander från Göteborg i huvudrollen – och jodå, hon spelar en ung, engelsk kvinna. Närmare bestämt Vera Brittain, vars memoarer filmen bygger på.
När filmen öppnar är det 1918 och fredsklockorna ringer. Alla firar – men Vera Brittain tittar sorgset mot oss. Har hon mist sin fästman och andra närstående i kriget? Självfallet. Detta är trots allt ett drama med första världskriget som bakgrund.
Snart hoppar vi fyra år tillbaka i tiden. Vera är en intelligent och självständig tjej som inte vill gifta sig. Hon bor förstås i ett vackert hus på den idylliska landsbygden, det är överklass och muntert, även om hennes föräldrar tycker att det är dumheter att Vera vill studera i Oxford och inte gifta sig. Vera står på sig och kommer in på universitetet – men hon träffar även Roland (Kit Harington), som hon blir kär i. Fast kriget bryter ut och Roland far till Frankrike.Veras lillebror vill också ta värvning, men hans far säger nej. Vera tycker dock att brorsan ska få kriga han med, ”Låt honom få vara en karl!” säger hon, och farsan ger med sig. Något Vera kommer att få ångra. Även några andra vänner åker iväg till kriget.
Efter ett tag avbryter Vera sina studier för att istället arbeta som sjuksköterska och ta hand om sårade soldater, först hemma i England, men senare vid fronten, där hon tvingas vårda skadade tyskar. Upplevelserna gör henne till pacifist och som sådan var hon känd resten av sitt liv.

Regissören James Kent, som tidigare bara jobbat med TV, älskar verkligen Alicia Vikander. Hon är i bild mest hela tiden och han låter upprepade gånger kameran smeka hennes ansikte. Filmfotot är soft som shamporeklam från 1970-talet. Idyllen skimrar. Handlingen må vara dramatisk, men det enda vi ser är Alicia Vikander iförd en tjusig hatt, Alicia Vikander iförd en piffig hatt, Alicia Vikander iförd en trevlig hatt, Alicia Vikander iförd en vacker klänning, Alicia Vikander iförd en sommarklänning, Alicia Vikander iförd sjuksköterskeuniform – samt snygga bilar, pampiga herrgårdar och blommande träd. Helvetet vid fronten inskränker sig till några minuter insprängda här och var mot slutet. DOWNTON ABBEY-fansen lär gilla det här.

Alicia Vikander är onekligen väldigt söt – men hon är allt lite tråkig. Det finns ingen riktig gnista i henne. Fast hennes fästman Roland är ännu tråkigare – snacka om torrboll. TESTAMENT OF YOUTH, som alltså bygger på verkliga händelser, ståtar med skådisar som Dominic West, Emily Watson, Miranda Richardson och Anna Chancellor, men det lyfter aldrig riktigt. Kents film är mest tråkig. Här finns inget vi aldrig sett förr – handlar det om action och skräck spelar det ingen roll att det inte är originellt, bara det levererar, men i ett drama blir det mest trist. Filmen betar av den ena klyschan efter den andra, här finns till och med en scen där Vera springer efter tåget när Roland rullar mot fronten och hänger ut genom kupéfönstret. Och Alicia Vikander betraktar allt som sker med sorgsen min.
Filmen varar två timmar och nio minuter, men känns längre. Skandinaviska Nordisk Film/Egmont har varit med och producerat.

(Biopremiär 17/4)

<!–
google_ad_client = "ca-pub-3083732164083137";
/* TOPPRAFFEL!-inlägg */
google_ad_slot = "7529329410";
google_ad_width = 234;
google_ad_height = 60;
//

–>

0 reaktioner till “Bio: Testament of Youth

  1. När jag var grabb köpte jag ”Storm över England” av Vera Brittain (1941) med ett fräckt omslag (tyska bombare fångade av luftvärnsstrålkastare tror jag) på antikvariatet Romerska Stiftelsen i Helsingborg…jag har fortfarande inte lyckats ta mig igenom boken…Mvh/Håkan

    Gilla

  2. Ha ha ha! Enligt filmens eftertexter har ”Testament of Youth” funnits i tryck sedan den kom ut första gången. På engelska då, antar jag; några böcker på svenska av Brittain kan jag inte hitta, åtminstone inte utgivna de senaste decennierna.

    Gilla

  3. När jag var grabb köpte jag ”Storm över England” av Vera Brittain (1941) med ett fräckt omslag (tyska bombare fångade av luftvärnsstrålkastare tror jag) på antikvariatet Romerska Stiftelsen i Helsingborg…jag har fortfarande inte lyckats ta mig igenom boken…Mvh/Håkan

    Gilla

  4. Ha ha ha! Enligt filmens eftertexter har ”Testament of Youth” funnits i tryck sedan den kom ut första gången. På engelska då, antar jag; några böcker på svenska av Brittain kan jag inte hitta, åtminstone inte utgivna de senaste decennierna.

    Gilla

Lämna en kommentar